12 Castra

Plattegrond castra

Een deel van de opgegraven gebouwen van de castra. 1 = oostpoort, 2 = ommuring, 3 = gracht/weg naar beneden, 4 = putgebouw, 5 = cisterne of castellum diversorum, 6 = waterleiding, 7 = soldatenbarakken, 8 = verblijven van centurio’s

U staat hier bij de oostpoort van de legioenplaats van het Tiende Legioen. De fundamenten van die poort zijn gereconstrueerd in de tuin van het appartementencomplex Porta Romana. Ook staan hier enkele informatiepanelen en een ‘tijdkijker’, behorende bij een andere Romeinse wandelroute.

De waterleiding liep hier de legioenplaats binnen tot achter het huidige Porta Romana. Daar vonden archeologen een groot ondergronds opvangbekken, een cisterne. Volgens de nieuwste inzichten zou dit een castellum divisorium kunnen zijn, een waterverdeelstation waarbij de belangrijkste uitgangen (de openbare fonteinen) het laagst zitten. Als er weinig watertoevoer is, krijgen die in ieder geval water. Op het terrein zijn verschillende waterleidingen gevonden, waar onder ook een aantal van loden pijpen. Men wist in de Romeinse tijd nog niet dat dat heel ongezond was. Op het terrein zijn ook resten gevonden van een stenen riool, wat de zorg voor hygiëne bij de Romeinen nog maar eens onderstreept.

 

Romeinse-putAchter de Porta Romana liggen ook de resten van een waterput, maar die liggen op privé-terrein en zijn slechts twee keer per jaar toegankelijk. Dat is jammer, want er zijn maar weinig originele resten uit het Romeinse verleden van Nijmegen. We moeten ons daarom tevreden stellen met een foto.

U bent aangekomen op het eindpunt van de route.

Comments are closed.