Familie van aquaducten

Het aquaduct van Berg en Dal maakt deel uit van een grote familie van aquaducten in het voormalige Romeinse rijk. In het hele Romeinse rijk zijn inmiddels 600 aquaducten bekend en beschreven. In deze lijst mag het aquaduct van Berg en Dal met trots worden bijgeschreven. Het is daarmee ook een neefje van beroemde aquaducten zoals die van Lyon, Nîmes en Rome.

aquaduct Keulen

aquaduct Keulen

Xanten-aquaduct

Xanten-aquaduct

Het langste en best onderzochte aquaduct uit de nabije omgeving is dat van Keulen. Het aquaduct was bijna 100 km lang en had een capaciteit van 20.000 m3 per dag. De waterleiding was gebouwd in steen.

Dichterbij vinden we het aquaduct van Xanten, met aftakkingen naar de legerplaats. Het aquaduct was eveneens gebouwd in steen en circa 9 km lang.

 

aquaduct Tongeren

Het punt waar het aquaduct van Tongeren de stad binnenkwam. Alleen hier had het aquaduct de vorm van een brug (links), voor de rest was een grote dam (rechts).

Aquaduct Dorchester

Reconstructie van het aquaduct van Dorchester: een houten goot, ingeklemd tussen plaggen en zoden.

Het aquaduct van Tongeren biedt een aantal interessante overeenkomsten met dat van Berg en Dal. De waterleiding bestaat uit een 6 km lange aarden dam en is voor een deel vergelijkbaar met de situatie in Nijmegen (Broerdijk). Ook hier is geen enkel spoor van de leiding zelf teruggevonden.

In het Engelse Dorchester (Latijn: Durnovaria) tenslotte is een aquaduct gevonden van circa 9 km, dat kronkelend de hoogtelijnen in het landschap volgt. Net als in Berg en Dal vermoedt men ook hier dat de waterleiding heeft bestaan uit een constructie van houten planken.

Comments are closed.